Hvad kan vi undvære?

Hvad kan vi undvære og stadig have alt det, vi har brug for? Det er et af undringsspørgsmålene Godly Play bruger til at åbne nogle af bibelens historier med. I virkeligheden er det et spørgsmål som sagtens kan overføres til andet end bibelhistorier.

I søndags fortalte jeg om den hellige familie, og her kom spørgsmålet også i brug. I den hellige familie er babyen Jesus i krybben, mor Maria, far Josef, æslet Maria red på, oksen, der ellers spiste af krybben, én hyrde, som minder os om de andre hyrder på marken, to får, tre hellige konger og den opstandne Kristus.

Vi blev ret hurtigt og let enige om, at vi godt kunne undvære et af fårene. Hvis vi kan huske alle de andre hyrder på grund af den ene hyrde, var der enighed om at vi også kunne huske, at der var flere får. Derefter blev vi enige om, at det samme kunne gælde for de vise mænd. Én kunne godt være repræsentant for de andre.

Herefter kom buddet, at vi måske også kunne nøjes med én af Jesus’serne. Ja, måske? Men så var spørgsmålet jo, hvilken Jesus vi kunne undvære og stadig have alt det, vi havde brug for? Babyen i krybben eller den opstandne? Først foreslog jeg babyen. “Nej! For så ved man jo ikke, at han er blevet født!”

Nå, så den opstandne, da. Kunne vi undvære ham? “Nej, for så ved vi jo ikke, at han blev levende igen.”

Derfor blev konklusionen, at vi ikke kunne undvære nogen af Jesus’erne og stadig have det, vi havde brug for. Spændende, ikke?

Samtalen har i hvert fald fået mig til at tænke og reflektere – det er altså ikke altid muligt at skære tilbage eller undvære. Nogle ting – selvom de er noget af det samme – kan undværes samtidig med at helheden bevares.

Det er noget af det Godly Play kan: åbne for samtaler, refleksioner og nye tanker hos både børn og voksne!