Fadervor – inspireret af Godly Play
Børnekirken har i øjeblikket om Fadervor. Fadervor er så kendt og brugt, at det er let at glemme, at det er en bøn Jesus selv har givet os. Jeg har i hvert fald let ved at tage ordene for givet. Det tror jeg som end også er helt fint; det kan være en styrke at have ord, der sidder på rygraden. Men for at bønnen også skal være inderlig og værdifuld ville jeg gerne give børnene en fornemmelse af, “at her har vi med noget særligt at gøre.”
Derfor besluttede jeg at tale om Fadervor som en gave, vi har fået af Jesus.
Det gjorde næste skridt lettere. Jeg ville gerne gøre bønnen visuel for børnene. Det er kendt at børn “hører visuelt” – dvs. at hjernen allerførst opfatter ting gennem øjnene. Ørene kommer først til senere, og selv som voksen er der mange ting, som vi tillægger de ord, vi hører, som vi egentlig opfanger gennem øjnene. Så før ord giver mening giver billeder mening for vores hjerne.
Derfor har jeg lavet en lille pakke med ting, der skal illustrere Fadervor. Jeg har også lavet et lille manuskript, sådan at alle voksne i børnekirken kan bruge (næsten) de samme ord, og på den måde ikke forstyre børnenes forståelse af tingene. Jeg er meget inspireret af Godly Play, så det har jeg naturligt nok brugt i både det visuelle og talte.
Fadervor er en gave, Jesus har givet os. Før vi blev født var den allerede vores. |
Da der var ro, tog jeg pakken her frem, og fortalte, at dette var en gave – en gave, som blevet givet til os længe inden nogen af os var født. Havde min gave nu været af guld (som jeg egentlig gerne ville have, den skulle være), ville jeg havde sagt: “Gaven er af guld. Guld er meget værdifult. Det, der er inden i, må være noget meget værdifuldt.”
De tre hvide cirkler skal understrege Guds treenighed
og virke som baggrund for bønnen, som er henvendt til hele Gud.
|
Det første, jeg tog ud, var tre cirkler af hvidt filt, som danner underlaget for resten af tingene til bønnen. Cirklerne bruges i Godly Play til dåben for at understrege treenigheden i Guds væsen. For at binde alle de efterfølgende ting sammen følte jeg, det var nødvendigt med et underlag eller en baggrund. Det blev cirklerne, fordi jeg synes, det var vigtigt at vise, at bøn handler om alle tre dele af Gud: Fadervor blev givet os af Jesus, så vi kan henvende os til vores himmelske Far, og Helligånden gør samtalen mulig.
“Vor Far. Du som er i himlen.” |
Til “Vor far, du som er i himlen, helliget blive dit navn” valgte jeg et hjerte. Jeg er ikke helt tilfreds, men kunne ikke komme på andre symboler, der bedre illustrerer forholdet vi har til Gud.
En lille kongekrone symboliserer “Ske din vilje”. |
Til “Ske din vilje…” satte jeg en lille kongekrone på – den fangede særligt børnenes interesse også bagefter.
“… som i himlen, således også på jorden.” |
“…som i himlen således også på jorden.” er en lille bold, der forestiller verden.
“Giv os i dag vort daglige brød.”
|
Til “Giv os i dag vort daglige brød” havde jeg først tænkt at bruge rigtigt brød – men blev så alligevel enig med mig selv om, at det ville blive for tørt og at krummer ville ødelægge pointen med at børnene selv skulle kunne bruge tingene til at sige bønnen. Derfor blev det et stykke Haba brød fra sønnikes legekøkken.
“Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere” delte jeg op i to dele. Ved første del lagde jeg et stort rødt filthjerte frem, og ved anden del kom et tilsvarende rødt filthjerte frem – bare mindre. Jeg synes, at det var en god måde at illustrere, at vores tilgivelse af andre er et spejlbillede af Guds tilgivelse for os. Jeg er så til gengæld ikke helt sikker på, at jeg synes, et hjerte er den bedste illustration til denne bøn.
Det lille hjerte skal illustrere, at når vi tilgiver andre, spejler vi Guds tilgivelse af mennesker. |
Så så bønnen sådan ud:
Fadervor inspireret af Godly Play |
Til den næste del brugte har jeg igen brugt Godly Play ret direkte – den bedste måde jeg kunne finde på at illustrerer fristelser med, var ved at bruge de sorte pletter, som bruges til at vise farene i lignelsen om den gode hyrde og fårene.
Jeg forestiller mig, at ved at genbruge symbolikken bliver børnene også indirekte mindet om, at den gode hyrde altid kommer og redder fåret, når det er i fare. En pointe, som jeg synes er væsentligt, også når det gælder fristelser.
Så ved “Led os ikke ind i fristelse…” lagde jeg tre sorte filt pletter frem.
“Led os ikke ind i fristelse” – pletterne ligner dem, der bruges i lignelsen om den gode hyrde i Godly Play. |
Ved “… men fri os fra det onde.” lagde jeg så et kors ovenpå pletterne. Korset er vel det stærkeste symbol på overvindelsen af det onde, man kan tænke sig.
Fri os fra det onde. |
Det føltes ret stærkt at lægge korset frem på denne måde – oven på de sorte pletter, så Jesus kom imellem mig og børnene og det, der frister og er farligt.
Korset står imellem os og alle fristelse og al fare. |
Istedet for at finde symboler for “For dit er riget, magten og æren” besluttede jeg at pege på dele af bønnen, som allerede var fundet frem, for på den måde at understrege at Guds rige, magt og ære hænger sammen med og kommer ud af de andre dele af bønnen.
Ved “For dit er riget …” pegede jeg på kongekronen og dermed “Ske din vilje”.
“For dit er riget … “ |
Ved “… og magten” pegede jeg på jordkloden og dermed på “… som i himlen således også på jorden.” For Guds magt dækker jo netop både jorden og himlen.
Ved at pege på symbolet fra “Ske din vilje” forsøger jeg, at understrege at ved at gøre
Guds vilje er vi med til at give Gud magten.
|
Og endelig ved ” … og æren i evighed.” spredte jeg fingrene og bevægede hånden i en bevægelse som for at pege på det hele. For den største ære vi kan vise Gud må være ved at leve efter hans vilje, tilgive andre, tage imod hans tilgivelse, stole på at han giver os det, vi har brug for og ved at sætte vores lid til, at korset beskytter os mod alt ondt.
“… og æren i evighed.” Fadervor med symboler afsluttes. |
Herefter havde vi en lille runde med samtale om, hvilken del af bønnen, som mon var den vigtigste? Og hvilken del af bønnen, som mon handlede om hvert af børnene.
Især den sidste del af vores undring var stor – det var nogle tænksomme og dybe svar, som kom frem. Én synes, det var brødet, der handlede om ham. En anden synes, det var jordkloden, der handlede om hende. En tredje synes, det var kongekronen, der var den vigtigste del.
Har du forslag til forbedringer af symbolerne vil jeg rigtig gerne høre det. Og har du selv prøvet at lave fadervor med symboler, så fortæl det endelig! Måske kan du bruge de steder, hvor jeg har fundet inspiration:
Jeg brugte hovedsageligt All Play on Sunday
Men også Barnabas in Churches havde nogle gode ting om Fadervor med symboler.
Endelig kiggede jeg også på den udgave Spiritual Child havde lavet.
Dette var interessant lesning, og gode tips å ta med seg! Eg trur slik visualisering, som du seier, er viktig for å skape forståing hos barna. Det er mange måtar å gjere det på, og dette verkar som ein god måte! God helg!
Tak, Englepappa!
Jeg er selv meget glad for at det visuelle og har god hjælp af det. Men børn er faktisk afhængige af deres øjne til at forstå det, de hører – det kaldes vist nok "audio-visuelle". Det vil sige, at det er øjnene, der "hører" for dem. Det er vigtigt at huske – og let at glemme 🙂
Hej Anne. Jeg er netop faldet over din blog, og fanges af dine mange gode tanker. Gennemgangen af Fadervor vil jeg huske på, den tror jeg kan bruges når jeg underviser minikonfirmander.
De bedste hilsner Jette
Hej Jette!
Velkommen indenfor 🙂
Dejligt, at du kan bruge idéen! Jeg har selv brugt "pakken" i en 3. klasse, og der fungerede det også fint.
Hvis du kender spændende steder om børn og kristendom især på dansk, må du meget gerne dele! 🙂
Alt godt, Anne
Hej Anne.
Jeg synes, det er så fint, det du har lavet her, og jeg går og leder efter lignende materialer.
Jeg faldt over en hånd med et barn i, som jeg tænker, man måske kunne bruge til den første “fader vor, du som er i himlen del”: http://lohse.dk/keramikfigur-i-hans-hand.html.
Hej Anne-Dorthe
Tak skal du have! Hvis du finder noget brugbart, må du endelig sige til!
Det var en rigig god idé med hånden til første del af bønnen – den har jeg fluks skrevet mig bag øret 🙂
Hej Anne.
Jeg er netop faldet over din blog og blev rigtig glad for jeg søgte netop inspiration til gennemgang af Fadervor og helst i Godly Play-stil. Perfekt. Tusind tak. Jeg har dog et spørgsmål: beder du bare Fadervor mens du lægger symbolerne frem eller knytter du kommentarer til? Har du evt. et manuskript du vil dele? Mvh. Signe.
Hej Signe
Dejligt, at du kunne bruge det, du fandt hos mig 🙂
Jeg har et manuskript også, som jeg sender til dig.
Mvh Anne
Hej Anne
Jeg har brugt den “ledige” tid her i Coronakrisen til at skaffe Godly Play materiale og kunne så huske jeg havde set du havde lavet Fadervor inspireret af Godly play og det er rigtig fint, det du har lavet. Tænker jeg vil bruge det til minikonfirmanderne til efteråret.
Kunne se på én af kommentarerne at du også har et manuskript til Fadervor gennemgangen – kunne jeg også være så heldig at få del i det?
Mvh Lis
Hej Lis
Det lyder som god brug af tid!
Du må bestemt gerne se mit manuskript! Jeg sender det til dig med det samme.
Mvh Anne